Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Faruk Keçeci, yurt içinde imal edilebilecek sistemde servis ve yedek parça sorunu yaşanmayacağına işaret ederek, açıklamasında, “Ayrıca ilerleyen yıllarda robotun geliştirilmesi istenildiğinde zaten tasarlayan ve imal eden ekip burada olduğu için herhangi bir patent veya yasal hak sorunu yaşanmadan robot istenildiği gibi değiştirilip geliştirilebilinecektir” ifadelerine yer verdi.
Robotun deprem, yangın gibi afetlerde ya da askeri amaçlı kullanılabileceğini belirten Keçeci, şöyle devam etti: “Robotun daha hızlı hedeflenen noktaya gidebilmesi için atılması gerekebilir. Mesela yangında koridor koridor dolaşmasını beklemek yerine, robotu istediğiniz bölüme dışarıdan fırlatılabileceksiniz. Hedefim, üç katlı bir binadan aşağı düştüğünde robotun bozulmadan gidebilmesi. Robot, askeri amaçlı kullanıldığında bir uçaktan ya da helikopterden aşağı atılabilir. Bunun için daha da geliştirilmesi gerekiyor. 2 kilo ağırlığındaki robot, 4 saat çalışabiliyor.”
Keçeci, projenin ticarileşmesinin, gerek askeriyenin böyle bir projeye ne kadar ihtiyacı olduğuna gerekse girişimci sermayesine bağlı olduğunu bildirdi.
2 kilo ağırlığındaki robot 4 saat çalışabiliyor
Keçeci, geliştirilen sistemin, piyasada satılan robotik sistemlerinden farklı olarak kullanıcının robot kolunu kullanmayı öğrenmesi için uzun zaman gerektirmeyeceğine işaret ederek, “İş uzayında kontrol sayesinde kullanıcı yalnızca robotun elini kontrol etmekte, kol üzerindeki her bir eklemin durumu sistem tarafından otomatik olarak hesaplanıp gerçekleştirilmektedir. Piyasada var olan sistemlerde her bir eklemin ayrı ayrı kontrol edilmesi kullanıcının zaman kaybına uğramasına sebep olmaktadır” bilgisini verdi.
Bomba imha işleminin, bomba imha uzmanları tarafından yapıldığına değinen Keçeci, uzmanların koruyucu giysi giymelerine rağmen bir patlama sonucunda ellerinin zarar görmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Keçeci, robotun fiziksel olarak imalatının dışında diğer bir önemli noktanın da bombaya müdahale edecek olan el kısmının, insan eli gibi doğal bir şekilde hareket etmesi olduğunu vurgulayarak, hareketin kol üzerinde yer alan 6 eklemin aynı anda otomatik olarak çalıştırılması ile sağlanacağını kaydederek, bu çalışmayı sağlayacak olan kontrol programının yazılmasını ve elektronik sistemin oluşturulmasını “projenin en büyük kazanımları” olarak açıkladı.
Doç. Dr. Emin Faruk Keçeci, yaptığı yazılı açıklamada, 2004–2006 yılları arasında tamamlanan “Bomba İmha Robotu Tasarımı ve Prototipinin İmalatı” projesi sayesinde, askeriye-üniversite ortak çalışmasının sağlandığını, katma değeri yüksek bir ürününün Türkiye'de tasarlanıp imal edilerek robot prototip imalatı teknolojilerinin İTÜ ortamında gerçekleştirildiğini kaydetti.